Интересно

Усложнения на очите при диабет

Основното усложнение на очите причинено от диабет се нарича диабетна ретинопатия. Диабетната ретинопатия възниква при пациенти, които са имали диабет за период от поне пет години. Заболелите малките кръвоносни съдове в задната част на окото причиняват изтичане на протеини и кръв в ретината. Заболяванията в тези кръвоносни съдове също води до образуване на малки аневризми и нови, но малки кръвоносни съдове. Спонтанното кървене от новите и крехки кръвоносни съдове може да доведе до одраскване и отлепване на ретината, като по този начин се затруднява виждането.

За лечение на диабетна ретинопатия се използва лазер, за да унищожи и да предотврати повтарянето на развитието на тези малки и крехки кръвоносни съдове. Приблизително 50% от пациентите с диабет развиват някаква степен на диабетната ретинопатия след 10 години диабет, а 80% от диабетиците имат ретинопатия след 15 години от началото на заболяването. Лошия контрол на кръвната захар и кръвното налягане допълнително утежнява очното заболяване при диабет.

Катаракта и глаукомата също са по-често срещани сред диабетиците. Също така е важно да се отбележи, че тъй като лещата на окото пропуска вода, ако концентрацията на кръвната захар варира много, лещата на окото ще се свие и надуе с течност. В резултат на това замъгленото зрение е много често срещано при лошо контролиран диабет. Пациентите обикновено се възпират от смяна на очилата докато кръвната им захар не се контролира. Това дава възможност за по-точна оценка какъв вид очила са необходими.

Advertisements

Един коментар to “Интересно”

  1. Sheelttet Says:

    Отличный сайт и материалы очень познавательные


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: