Ще победим ли диабета?

Израелски изследователи дадоха надежди за милиони хора по света, страдащи от диабет тип 1.

Успехът им с препрограмиране на чернодробни клетки в клетки, произвеждащи инсулин, също както това прави панкреасът при здрави хора, може би ще доведе до напълно излекуване от коварната болест.

Изследванията в тази област съвсем не са нови, нито са провеждани от само един научен екип. За първи път обаче учените от Sheba Medical Center in Tel Hashomer, Израел, успяха да присадят успешно променени чернодробни клетки в маймуни, болни от диабет.

img

Голямата цел на изследователите е да създадат техника, която ще позволи отделяне на чернодробни клетки от диабетно болни, препрограмирането им в подобни на панкреатичнити бета клетки, образуващи инсулин и повторното им присаждане в тялото.

Така по естествен път организма ще възвърне загубената способност да произвежда разграждащият въглехидратите хормон инсулин, което ще елиминира нуждата от ежедневния контрол и инжектиране на хормона.И тъй като донор на клетки е самият болен, то опасността от отхвърляне от имунната система е почти нулева, което прави проектометода за лечение изключително ефективен.

pic_615

Защо чернодробни клетки?

По време на ембрионалното развитие панкреасът (познат още като задстомашна жлеза) и черният дроб произлизат от една и съща група клетки. Те носят в гените си информация, която е много сходна и може да позволи ‘припомнянето’ на базата на общия им произход на свойствата, които притежават вече специализираните здрави клетки на панкреаса.

Още няколко фактора като изобилност, достъпност за работа и лесни за подмяна правят чернодробните клетки най-подходящият кандидат за заместител на функцията на увредения панкреас при диабетноболните.

img_

Няколко години по-рано, същият изследователски екип установява и генът, който е ключов при ембрионалното развитие на панкреатичните клетки – Pdx-1. Включен в състава на безопасни вируси, използавани като молекулни транспортьори, учените интегрират успешно гена Pdx-1 в метаболизма на възрастни чернодробни клетки, които започват да произвеждат инсулин.

След сериозни молекулни анализи е установено, че генът Pdx-1 ‘изключва’ от работа гените, характерни за чернодробните клетки, в които са присадени и ‘включва’ неактивните, но присъстващи благодарение на общия си произход гени, характерни за панкреаса.


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: