История на диабета

Захарен диабет

(Диабетес мелитус)

shema-veshtestva

Човешкото тяло представлява един прецизен и безупречен механизъм. Всяко отклонение от идеалния му ред нарушава жизнения процес, нарушава функционирането на редица органи и системи, което довежда до болестно състояние. За да съществува нормално, човекът има нужда от определено количество въглехидрати, белтъчини, мазнини и минерални соли, които получава чрез храненето. Процесът на разграждане на храната, получаване на енергия и лесно усвоими хранителни частици е един от най-важните за организма.


Наименованието захарна болест е старо колкото и самата болест. Тя е била позната още в дълбока древност. Клинични описания са направени още от Целзиус (30 год. преди новата ера), Авицена, Гален, Парацелзиус и др. Наименованието “диабет” е дадено през ХІІ в. от н.е. от лечителя от Кападокия Аретеус. То означава преминаване на водата през тялото. Това е било обяснението за жаждата и голямото количество урина, която отделяли болните. По-късно сладкият вкус на урината дало названието “мелитус”, с което болестта е известна и до днес. Древните лечители обаче не могли да достигнат до обяснение на същността на явлението и до причината за заболяването.
Експериментални данни за секретирането на инсулин от панкреаса дават О. Минковски и И. Меринг през 1882 – 1892 г. Двадесет години по-късно (1921) канадските учени Ф. Бантинг и Ч. Бест изолират от панкреаса на новородено теленце инсулин и го прилагат на болен от диабет младеж. През 1955 г. англичанинът Санджер установява химическата структура на инсулина, а през 1963 и 1965 г. в САЩ от П. Костоянис и Х. Цан е осъществена и синтезата на човешкия инсулин.

Advertisements

2 Коментари to “История на диабета”

  1. Лечител Says:

    За съжаление днеска честотата на срещане на това заболяване е доста голяма

  2. соня Says:

    интересно, мислех, че са ни лекували още след 1923 с инсулин…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: