Лечение

Няколко полезни съвети какво да направите, за да не позволите диабетът да ви победи.

 • Хранене – здравословният начин на хранене (за  поддържане на идеално телесно тегло) е от огромно значение за постигане на контрол на диабета. Консултацията с лекар или диетолог за специфичния хранителен режим спрямо индивидуалните нужди на пациента е от първостепенна важност. Храната на диабетика трябва да е разнообразна, богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни.  Захар и мазнини трябва да се приемат в ограничени количества. Храненията трябва са редовни и да не се пропускат. Приемът на алкохол трябва да бъде съществено ограничен, а тютюнопушенето да се преустанови.
 • Движение – не е необходимо изпълнението на сложна физическа активност – достатъчна е енергична разходка .. Движението обаче трябва да бъде редовно. То стимулира намаляване на излишното тегло и подобрява контрола на диабета.
 • Медикаменти – на определен етап от развитието на заболяването приемът на лекарства за лечение на диабета стават задължителен компонент от живота на диабетика. Те могат да бъдат в таблетна форма или под формата на инжекционен инсулин. Вторият вариант е задължителен при диабет от тип 1, тъй като тялото при децата не произвежда инсулин и се налага използването на заместител.
 • Наблюдение нивата на глюкоза в кръвта – нивата на кръвната захар трябва да бъдат редовно проследявани. Стойностите от измерванията дават представа на лекаря за състоянието на пациента и успеха от прилаганото лечение. При необходимост, по преценка на лекуващия лекар, се правят промени в започнатото лечение, за да се постигнат целите на диабетния контрол.
 • Продължителна грижа – редовните посещения при лекаря са задължителни. Добрият контрол предотвратява развитието  на усложнения, които се появят в хода на заболяването.
 • Подкрепа – стресът от поставената диагноза диабет може да бъде много голям при някои хора, поради което те се нуждаят от подкрепата на своите близки.и от допълнителна професионална помощ в лицето на друг медицински специалист (не само ендокринолог).

Пациентите трябва да обръщат внимание и на други специфични грижи в ежедневието, за да следят състоянието си (спазване на стриктна лична хигиена; специална грижа за краката и кожата чрез пазене от наранявания; поне един път в годината преглед на очите и изследване на урината за наличие на белтък; проследяване на холестерола и триглицеридите). Добрата информираност и често провежданите разговори с лекуващия лекар са от огромно значение за успешното справяне с болестта.

Диетично и медикаментозно лечение

При всички случаи със захарен даибет болният трябва да спазва строг диетичен режим. Диетата се подбира съобразно индивидуалните прояви и да се актуализира периодично в зависимост от прогресията на болестта. Преди всичко се налага нормализиране на телесното тегло. Съставя се дневно меню, което отговаря на необходимите количествени и качествени съотношения на хранителните съставки, на вкусовите навици и предпочитания на болния. Храната се разпределя на повече /5-6/ порции, като се посочват изрично забранени за употреба храни /захар, сладка, бонбони, шоколад, конфитюри, компоти, мед, алкохол и други/, разрешени в ограничени количества продукти /хляб, тестени храни, ориз, картофи, зрял боб, леща, плодове/, както и храните, на които се отдава предпочитание /зеленчуци, кисело мляко и млечни продукти, яйца, месо, растителни мазнини/. За подслаждане се използват в умерено количество синтетични субстанции като захарин и сорбит. При правилно съставена и съвестно спазвана диета леката степен на захарния диабет обикновено бързо успешно се повлиява. Затова във всички случаи, освен в тези, при които има строги показания на приложение на инсулин, е целесъобразно отначало да се предприеме диетично лечение, като състоянието на болния се постави под надежден контрол.

Инсулиново лечение е задължително при болни с диабетна кетоацидоза, независимо от нейната фаза, особено в детска и юношеска възраст.

Инсулиновото лечение свързано с някои странични явления, които понякога могат да са животозастрашаващи. Такова явление е хипогликемията т.е. понижението на нивото на кръвната захар под нормалните стойности. При първите сигнали за настъпваща хипогликемия се налага веднага приемане на захарни продукти /сироп, бонбон, бучка захар, бисквити и други/.

Захарният диабет е заболяване, което остава за цял живот. Обикновено то се развива бавно, като нерядко настъпва продължително подобрение /ремисия/. Поддържането на болестта в трайно компенсирано състояние забавя развитието на усложнения и значително удължава средната преживяемост на болните, като запазва при голяма част от тях професионалната им трудоспособност.

Поставяне на диагнозата

Симптоми
Както стана ясно, при захарния диабет или липсва производство на инсулин от панкреаса или инсулинът не работи ефективно. Кръвната захар не може да се използва за производство на енергия: появява се ЛЕСНА УМОРЯЕМОСТ. Една част от повишената захар се отделя с урината, като увлича със себе си вода: появява се ЧЕСТО И ОБИЛНО УРИНИРАНЕ. Естествено тялото иска да си набави загубените течности: появява се ЖАЖДА, с прием на големи количества течности. Организмът започва да използва запасите си от мазнини, за производство на необходимата му енергия: стига се до ОТСЛАБВАНЕ. В процеса на разграждане на мазнините се образува АЦЕТОН, затова почти винаги при диагностицирането на заболяването се намира и ацетон в урината.dfoto01

dfoto02


Изследвания
Когато човек има тези оплаквания и се обърне към лекар, той му назначава изследвания на кръв и урина. Изследването на кръвната захар потвърждава диагнозата. Тя се измерва в милимоли на литър (ммол/л). При хора, които нямат диабет кръвната захар на гладно е до 6 ммол/л, а след нахранване може да се повиши до 8 ммол/л. При стойности на кръвната захар над 10 ммол/л се появява и захар в урината. При хора в старческа възраст захар в урината може да се появи при стойности на кръвната захар по-високи от 10 ммол/л.

Защо е важно да се лекува захарният диабет?
Лечението на диабета е необходимо, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот и да се предпази от усложненията, които би могла да му причини повишената кръвна захар. Трайно повишената кръвна захар с течение на годините може да увреди очите, бъбреците, сърцето, оросяването и чувствителността на краката. Доказано е по категоричен начин, че поддържането на кръвната захар в стойности близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и прогресията на тези усложнения.

Препоръчва се поддържането на стойности на кръвната захар в следните граници:

 • На гладно: между 4 – 7 ммол/л
 • 2 часа след храна: между 5 – 8 ммол/л
 • Преди лягане: не по-ниска от 6 ммол/л

Трябва да знаете, че леко повишените стойности на кръвната захар обикновено не дават оплаквания, но оказват влияние за развитието на усложненията. Затова самоконтролът на кръвната захар с апаратче (глюкометър) е изключително важен елемент за ефективното лечение на диабета. Разбира се, Вашият лекар ще определи целите, към които трябва да се стремите.

В какво се състои лечението на диабетa

diabetes6

Лечението на захарния диабет преди всичко трябва да бъде насочено към максимална компенсация на обменните процеси. Ефикасността на лечението може да се оцени по намаляване нивото на захарта в кръвта и отстраняването отделената захар с урината.

Съществуват три основни метода на лечение на захарния диабет: диета, терапия за понижаване на нивото на захарта (неинсулинова) и инсулинотерапия.

Диетата за диабетика е задължителна. Принципът е ясен: минимум въглехидрати, те трудно „горят“. Лесноусвоимите въглехидрати (захар, сладка, бонбони и т.н.) трябва да бъдат изключени от менюто. Хляб се полага не повече от 100 г дневно, и то на четири приема.

Тъй като повечето диабетици са склонни към затлъстяване, трябва да се придържат към ястия с минимум калории. От всички въглехидрати в менюто трябва да преобладават съдържащите съединителна тъкан. Това са плодове, зеленчуци, булгур. Те помагат за по-бавното усвояване на хранителните вещества от стомашно-чревния тракт. Това влияе на функцията на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза.

Обикновено на диабетиците се препоръчва да изяждат по килограм зеленчуци на ден. Желателно е да бъдат такива зеленчуци, в които преобладава съединителната тъкан -зеле, краставици, тиквички, домати, листни зеленчуци, ряпа, киселец, зелени бобови продукти. Картофите, цвеклото и морковите е по-добре да се ограничат до 200 г на ден, тъй като въглехидратите в тях са лесноусвоими.

За попълване недостига на витамините се назначават бирена мая, лекарствени ферменти (витамини от групата В) и шипкова отвара (витамини С и А). При липса на противопоказания в дневния режим може да се включи ръжен хляб, богат на витамини от групата В.

Чудесен източник на витамини са плодовете, включително и горските. Не трябва да се избягват сладките плодове – гроздето, бананите, ягодите, прасковите и др., защото в техния състав влизат лесноусвоими въглехидрати – глюкоза, фруктоза и т.н. Това важи и за сушените плодове.

Полезни са продуктите, богати на белтъчини – извара, риба треска, булгур, соя. Ако киселинността на стомашния сок не е повишена, се препоръчва кисело мляко. За избягване на метеоризъм (издуване на червата), млякото трябва да се разрежда с малко вода.

Поради склонността на диабетоболните към атеросклероза, се ограничава употребата на продукти, богати на холестерол – яйчни жълтъци, хайвер, мозък, черен дроб.

Ако при инсулинонезависимия захарен диабет диетотерапията не успее изцяло да компенсира нарушената въглехидратна обмяна, се прибягва до прием на таблетки, понижаващи нивото на захарта. Те обаче имат и противопоказания – усложнения при бременност, заболявания на кръвта, упорити алергични реакции.

Инсулинотерапията се назначава при признаци на развитие на диабетна кома, изтощение на болния, при тежки форми на захарен диабет с усложнения, а също и в случаите, когато приемането на захаропонижаващи препарати е неефикасно. Дозата на инсулина се определя от лекар. Съществуват различни форми на инсулин с различна продължителност на действие, което позволява да се комбинират и да се вкарват веднъж в денонощието.

Понякога при лечението с инсулин може да се развие хипогликемия – състояние, характеризиращо се с рязко намаляване нивото на глюкоза в кръвта, защото вероятността от развитие на хипогликемична кома е голяма. Затова всеки, който се лекува с инсулин, трябва да се храни редовно и за всеки случай да има в себе си бучка захар, или бонбон, или някакъв сладкиш – това са лесноусвоими въглехидрати.Advertisements

2 Коментари to “Лечение”

 1. Лечител Says:

  Много добра статия БРАВО


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: