Типове диабет

Какво представлява захарен диабет тип 1?

Захарният диабет представлява група от метаболитни заболявания. Съществуват няколко вида захарен диабет, двата основни от които са захарен диабет тип 1 и захарен диабет тип 2. Други по-важни видове диабет са захарният диабет по време на бременност (гестационен диабет), някои типове вторичен диабет и др.

Захарен диабет тип 1 наричан още инсулинозависим диабет или диабет започващ в млада възраст; в днешни дни тези наименования се използват по-рядко тъй като не са напълно правилни. 1 тип захарен диабет представлява хронично, автоимунно заболяване.

При автоимунните болести защитната система на човешкото тяло (имунната система) по погрешка атакува собствени клетки, тъкани и органи, вместо чужди агенти -„нашественици“ (като бактерии, вируси, гъбички и др.).

При диабет тип 1 имунната система произвежда специфични белтъчни молекули, наречени „автоантитела“ и специализирани бели кръвни клетки, които са насочени срещу и атакуват бета-клетките на задстомашната жлеза, които произвеждат хормона инсулин.

Унищожаването на бета-клетките води до бързо спадане и пълно изчезване на инсулин в кръвта. Причината за развитие на този тип диабет не е напълно изяснена, но се предполага генетична предразположеност и наследственост и „отключване“ на този погрешен защитен отговор на имунната система (автоимунна атака) под влияние на някои вируси и други агенти.

Захарен диабет тип 1 се развива предимно в детска, юношеска и млада възраст, но болестта може да се изяви във всяка възраст. Лечението на болните от захарен диабет тип 1 се осъществява сами и изключително чрез инжектиране на изкуствен, лабораторно създаден инсулин.

Около 10% от всички диабетици са болни от 1 тип захарен диабет. Симптомите на захарния диабет тип 1 обикновено се развиват за кратък период от време, въпреки че автоимунното унищожение на бета-клетките може да е започнало години по-рано.

Оплакванията най-често включват повишена жажда и отделяне на урина, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и много силно изразена умора. Ако правилната диагноза захарен диабет тип 1 не се постави навреме и не се започне лечение с инсулин, болният може да изпадне в животозастрашаващо състояние, наречено хипергликемична (или диабетна) кома.

Какво представлява захарен диабет тип 2?

17194 Захарен диабет тип 2 наричан още инсулинонезависим диабет или диабет с начало в зряла възраст; в днешни дни тези наименования се използват по-рядко, тъй като се смятат за ненапълно правилни. Tова е най-често срещаният тип захарен диабет.При 2 тип диабет панкреасът (задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, но секрециатя му е неадекватна на нуждите на клетките на организма. Това означава, че инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или (по-често) клетките не отговарят на действието на инсулина. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност.

В отговор на тази нечувствителност бета-клетките на панкреаса започват да произвеждат и отделят повече инсулин, който да повлияе нечувствителните клетки. Въпреки това инсулинът не успява да вкара глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и кръвната захар остава висока.
Постепенно, тези „високи обороти“ на производство на бета-клетките води до тяхното изчерпване и постепенно спадане до понякога пълно изчезване на инсулинова секреция. Около 90% от всички диабетици са болни от 2 тип захарен диабет.
Този вид диабет обикновено се развива при възрастни (над 40-45 години) и е най-чест след 55 годишна възраст, но може да се срещне и в млада възраст. Около 80% от болните с дибет тип 2 страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстяването може да бъде една от причините за развитие на захарен диабет тип 2 в млада или дори юношеска възраст. Хората, в чиито семейства се срещат болни от диабет са изложени на по-голям от обичайния риск за развитие на захарен диабет тип 2.

Захарният диабет тип 2 обикновено се лекува с диета, отслабване, режим на физическа активност) и таблетки (лекарства , стимулиращи секрецията на инсулин от панкреаса или такива, „очуствяващи“ клетките на организма към инсулина) в първите години, но обикновено в повече от половината от случаите след известен период от време се налага и включване на инсулин в лечението (бета-клетките на панкреаса са изчерпали вече възможностите си и в организма не се произвежда инсулин).

Симптомите на 2 тип захарен диабет обикновено се изявяват постепенно и не са толкова ясно забележими, както при тип 1. Най-често оплакванията включват постоянна умора, често и в по-голямо количество уриниране (особено през нощта), необичайна жажда, замъглено зрение, чести инфекции, бавно зарастване на рани и язви и, по-рядко, загуба на тегло.

Диабетът с инсулинова резистентност (2 тип диабет) е само едно от група състояния, които много често се срещат в комбинация и се наричат „метаболитен синдром Х“. Метаболитният синдром включва нарушен контрол над кръвната захар или диабет 2 тип, повишени триглицериди, повишен LDL (или „лош“) холестерол и понижен HDL (или „добър“) холестерол, затлъстяване от женски тип, високо кръвно налягане и ненеормален възпалителен отговор.

Честото комбиниране на всички тези болестни промени предполага генетична причина. Страдащите от метаболитен синдром Х са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания (най-вече инфаркт), мозъчни инсулти и тежки увреждания на периферните кръвоносни съдове (тежка атеросклероза).

Какво представлява гестационния диабет?

19724

Като „гестационен диабет“ се означава захарен диабет, който въниква или се открива по време на бременността (по-често през втората и половина).

Значителните хормонални промени в организма на бременната жена улеснява възникването на захарен диабет при генетично предразположени жени.

Обикновено този диабет отшумява след раждането, но развилите този тип диабет са изложени на неколкократно по-висок риск за развитите на захарен диабет тип 2 в последващите години.

Бременните диабетички раждат по-едри от нормалните плодове; освен това у новороденото от майка с лош контрол на кръвната захар могат да са налице редица увреждания, сборно наречени диабетна фетопатия.

Какво представлява вторичния диабет?

Като „вторичен диабет“ се обозначават редица състояния, характеризиращи се с постоянно високи стойности на кръвната захар, получени в резултат на други заболявания или вследствие прием на някои лекарства.
Вторичен диабет се развива например, когато клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, са унищожени от заболявания като хроничен панкреатит (хронично възпаление на задстомашната жлеза, най-често предизвикано от дълготрайна злоупотреба с алкохол), травма или хирургично отстраняване на жлезата.
Вторичен диабет може да се развие вследствие на редица хормонални разстройства като прекомерно производство на растежен хормон (акромегалия) и болест на Къшинг. Най-честите лекарства, които могат да предизвикат или да „отключат“ захарен диабет са системно прилаганите кортикостероиди.
Освен диабет, съществуват и понятия като „влошен контрол на кръвната захар“, „влошен глюкозен толеранс“ и „предиабет“. При тези състояния кръвната захар показва по-високи от нормалните стойности, но те не надвишават стойностите, над които се говори за захарен диабет.
Тези състояния се разграничават чрез специални изследвания и всяко от тях означава висок риск за развитие на диабет тип 2, сърдечно съдово заболяване или мозъчен инсулт.
Предиабетните състояния могат да се лекуват или контролират с помощта на правилна диета, намаляване на телесното тегло и спазване на активен физически режим. Тези мерки могат да предотвратят или забавят развитието на захарен диабет тип 2.

diabetes_2

Advertisements

2 Коментари to “Типове диабет”

 1. йони Says:

  При кръвна захар 37 може ли да се изпадне в хипергликемична кома има ли изобщо такава кръвна захар ?

  • gabenceto Says:

   На гладно: между 4 – 7 ммол/л
   2 часа след храна: между 5 – 8 ммол/л
   Преди лягане: не по-ниска от 6 ммол/л

   Тази стойност е много висока и може да се изпадне в хипергликемична кома. Има хора, които при 15-20 ммол/л (и повече) изпадат в кома. При всеки човек е различно, но тези стойности са наистина опасни.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: