Символ на кампанията „Заедно срещу диабета“

Кампанията е насочена към жени, които отключват диабет по време на бременност. По данни на световната статистика през 2030 година диабетът ще се е превърнал в пандемия и болните ще са над 360 млн. души. Кампанията е насочена към всички жени в репродуктивна възраст като целта е или да се отложи отключването на диабета или въобще да се премахне неговата поява. Рискова група за развитие на диабет са жени, които имат наследствена обремененост или жени на 25 години с наднормено тегло. Нарушенията при гестационния диабет се появяват по време на бременност, но след раждането може да отзвучи напълно или да остане при майката като преддиабетно състояние, или може да остане като диабет при майката. 14 ноември e Световния ден на борбата с диабета.

Статистика

По последни данни на Международната федерация за борба с диабета бройката заболели в България е повече от смущаваща – 595 700. Около 40 на сто от тях не знаят, че са носители на болестта, а други 70 – са лошо лекувани. По данни на Международната федерация в Европа 31 млн. души страдат от диабет, а честотата на заболяването е 8,6 %. Прогнозата за 2025 г. е броят на болните да достигне 10 %.

В послание на Международната федерация по повод Световния ден за борба с диабет (14 ноември), изпратено до всички страни по света, се посочва ужасяващия факт, че на всеки 10 секунди от диабет умира един човек на планетата. Други важни факти са, че на всеки 10 секунди двама души развиват болестта, а всяка година това правят около 70 млн. деца по света.

От диабет са починали повече хора, отколкото през Първата и Втората световна война взети заедно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: