Чаят от лайка e полезен в борбата с диабет

Ежедневното пиене на чай от лайка може да помогне за предотвратяване на усложненията от диабет тип 2, като например загуба на зрението и увреждане на неврите и бъбреците, сочат резултатите от изследване на японски учени.

В рамките на изследването плъхове, засегнати от диабет, консумирали екстракт от лайка. Екстрактът изглежда намалява нивата на кръвната захар и блокира дейността на ензим, свързан с развитието на усложения от диабет.

chai_laika_diabet

Изследователи от Япония хранили 21 дни с екстракт от лайка група плъхове, засегнати от диабет, и сравнили получените резултати с тези в контролна група животни, които били на нормален хранителен режим.Нивата на кръвната захар – високите нива са знак за диабет, били значително намалени сред животните, хранени с екстракт от лайка. Тестовете показали също намалена дейност на ензим, наречен алдоза редуктаза, в тъканни проби от животните, консумирали екстракт от лайка. Ензимът помага за превръщането на глюкозата в сорбитол. При хората, засегнати от диабет тип 2, дейността на алдоза редуктаза се увеличава с покачването на нивата на глюкозата в кръвта.

Британски експерти обаче предупредиха, че преди да се направят категорични заключения, са нужни допълнителни изследвания върху ролята, която чаят от лайка играе в борбата с усложненията, свързани с диабета.

Advertisements
Публикувано в Любопитно. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: