83

Диабетът е изключително сериозно заболяване, което изисква определени ограничения в храненето, постоянен контрол на нивото на захарта в кръвта и всекидневно инжектиране на инсулин (при диабет от тип 1).

При липса на необходимия контрол захарният диабет може да предизвика много усложнения – поражение на бъбреците, очите, сърдечно-съдовата система, долните крайници. Затова при съмнения за захарен диабет или при повишено ниво на глюкозата при кръвен анализ трябва незабавно да се търси консултация с ендокринолог.

Още древните египтяни са описвали захарния диабет като самостоятелно заболяване. Лекарите в Древна Гърция и Рим са се опитвали да докажат, че за възникването на диабета е виновно лошото храносмилане, а Хипократ поставял диагнозата, опитвайки урината на пациента на вкус. Древните китайци също са знаели, че при захарен диабет урината става сладка. Те дори са измислили оригинален метод на диагностика с помощта на мухи и оси – ако насекомите кацат върху съда с урина, това означава, че тя е сладка, а пациентът е болен.

Advertisements
Публикувано в Инсулин. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: