Инсулинотерапия

90

Инсулинотерапията е водещият метод за лечение на захарния диабет. Тя позволява значително подобряване на състоянието и осигуряване на неговия пълноценен живот.

Инсулинотерапията се прилага:
• за лечение на пациенти със захарен диабет от 1 тип;
• в качеството на “временна мярка” при подготовка на пациент с диабет от 2 тип за хирургична намеса или при възникването на простудни и други заболявания;
• за лечението на пациенти с диабет от 2 тип при неефективност на лечението със препарати понижаващи захарта;

Разчет на дневната доза

Дневната доза инсулин се определя от лекар, който се базира на нивото на глюкозата в кръвта и урината. Необходимото количество се разпределя в 3-4 дози, които трябва да се направят през деня.

По-нататък дозата се коригира в зависимост от резултатите от изследванията за съдържанието на глюкоза в кръвта и урината. За тази цел е необходимо да се взима кръв преди всяко въвеждане на инсулин и приемане на храна, а също така да се събира за изследване урина (в три порции: от 8.00 до 14.00, от 14.00 до 20.00 и от 20.00 до 8.00 на следващия ден).

Схема

Инсулинът се вкарва подкожно, върху предварително добре масажирано място за инжектиране. Препоръчително е всеки ден да се променя мястото на въвеждане на инсулина.

Инжекциите са правят с помощта на инсулинови спринцовки с тънка игла или специални химикалки, които имат следните предимства:
– снабдени са със специална игла, която прави инжекцията безболезнена;
– може да се носи навсякъде (в джоба или чантата) без опасност от разрушаване на инсулина под влияние на температурата на околната среда.

Храната трябва да се приема не по-късно от 30 минути след вкарването на инсулина. Еднократно не трябва да се въвеждат повече от 30 единици.

Възможни усложнения

В някои случаи могат да възникнат следните усложнения:

– алергични реакции: сърбеж, обриви на мястото на инжектирането. Тези реакции често възникват в резултат на неправилно въвеждане на инсулина: с твърде дебела или тъпа игла, силно охладен или заради неправилен избор на мястото за инжектиране.

– хипогликемични състояния (твърде ниско ниво на захарта в кръвта): силно изразено чувство за глад, потене, сърцебиене, треперене. Срещат се при завишаване на дозата инсулин или при недостатъчно приемане на храна. При начални признаци на хипогликемия трябва се да изяжда 100 г хляб, 3-4 бучки захар или да изпива чаша сладък чай. При липса на положителен ефект следва да се потърси лекарска намеса. В някои случаи хипогликемичните състояния могат да възникнат и при силно физическо напрежение или психична травма.

– постинсулинови липодистрофии: изменения в кожата и изчезване на подкожно-мастната целулоза на мястото на инжекциите. Това усложнение се предизвиква от неправилно въвеждане на инсулина (на едно и също място, поради недостатъчно масажиране или употреба на студен инсулин). При склонност към липодистрофии с голяма точност трябва да се спазват правилата за въвеждане на инсулина и правилно да се редуват местата за всекидневното инжектиране.

Advertisements
Публикувано в Инсулин. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: