ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания, като през последното десетилетие се наблюдава увеличаване на честотата му. Разпространението на болестта зависи от демографски, географски и социални фактори. Повече боледуват лица, които са изложени в по-голяма степен на влиянието на стресови фактори, както и предимно хора на умствения труд. Болестта засяга всички възрасти, дори първите години от живота. И двата пола боледуват почти еднакво. С напредване на възрастта заболяването зачестява, като честотата достига 6-10% от лицата на възраст над 40 години. В рода на почти 25% от заболелите лица се установява наличие на двама или повече диабетици. Като причина за възникване на захарен диабет се приема съществуването на наследствено предаване на неизвестен генетичен дефект.

Важно значение за възникване на заболяването има режимът на живот и хранене и особено наднорменото тегло. Причинна връзка вероятно имат остри и хронични инфекции, стресови въздействия, както и някои лекарствени средства /глюкокортикоиди, диуретици, антихипертензивни препарати/. В редица случаи захарният диабет е симптоматичен, т.е. представлява проява на друго основно заболяване. Такива са заболяванията на задстомашната жлеза, които са свързани с процеси на разрушаване или увреждане на организма.

Причините, които предизвикват недостиг на инсулин в организма са няколко:

1. Нарушаване на неговото образуване;

2. Намаление на продукцията му или продукция на биологично непълноценен хормон;

3. Инактивиране на инсулина в кръвообръщението;

4. Ускорено разграждане на хормона в черния дроб или в тъканите.

Основната последица от недостига на инсулин е намаленото проникване на глюкозата в клетките на тъканите. Поради това нивото на глюкозата в кръвта се увеличава /в норма нивото й в кръвта е 2,8 – 5,5 милимола /литър/, като при достигане на ниво над определени стойности /9-10 милимола /литър/ глюкозата вече преминава в урината и се излъчва с нея. Захарната болест се изявява в два основни болестни типа: младежки /ювинилен/ тип, наречен още инсулинозависим и инсулинонезависим тип, наречен диабет на зрялата възраст.

512 хиляди души в България са болни от диабет, а 635 хиляди са развили преддиабетно състояние. За последните 10 години хората със захарна болест са се увеличили 4 пъти, а около 205 хиляди българи не знаят, че са болни.

През 2005 г. данните сочеха, че болните у нас са 400 000, а през 1999 г. – 200 хиляди. През миналата година здравната каса е плащала лечението с инсулин на близо 95 000 души, а други над 153 000 са получавали лекарства за диабет от втори тип. Само за една година хората на инсулин са се увеличили с 25 000 – през 2005 г. касата е поемала препарата за 70 000 души.

Диабетът се проявява най-вече при хора между 35-65 години и е водеща причина за развитието на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, слепота и хронична бъбречна недостатъчност

246 милиона са страдащите от диабет хора в света. До 2025 г. се предполага, че ще достигнат 380 млн. У нас болните са над 300 000 (около 4%), 3500 са деца под 18 години. 70 000 от болните са на инсулинови инжекции. Според асоциация „Диабет“ България е на шесто място в света по брой на диабетиците. В Германия болните са 6 милиона, тенденцията е до 2015 г. да са осем, като се смята, че на всеки диабетик „със стаж“ се пада по един неоткрит случай. Диабетът е огромно бреме и в САЩ – почти 13% от населението на възраст 20 години и повече са болни от диабет, а 40% засега не са диагностицирани. Особено разпространен диабетът е сред възрастните американци: почти всеки трети мъж и жена над 65 г. страдат от тази диагноза. Още 30% от възрастното население има предиабет – състояние, при което се забелязват завишени нива на захар в кръвта, но не е стигнало до хроничен стадий. Страдащите от предиабет в САЩ са над 56 милиона души. Смята се, че още милиони не са диагностицирани. Тенденциите у нас са подобни.
Проблемът е, че диабетът се установява късно. Болните в началото не усещат неразположение, понякога се чувстват уморени, но това се случва на всеки – и естествено не подозират коварството, което вече се настанило в организма им. А хормонът инсулин – изтощен,  вече не може да разгражда кръвната захар за нуждите на клетките. Най-сетне секретирането на инсулин секва напълно. Едва след години проблеми с очите или странно изтръпване в крака издава, че бъбреците са увредени, кръвоносните съдове запушени. Нервите са разрушени. Диабетът върлува в тялото.

90 процента от болните страдат от диабет II. Това е старческата захарна болест, но лекарите започнаха да я установяват и при деца, а те досега заболяваха само от типа I. Диабет I e дефект в имунната система, при който тя сама уврежда клетките на задстомашната жлеза, произвеждащи инсулин.

Все повече деца са прекалено дебели и експертите вече говорят за повече от 22 милиона малки дебеланковци по света, чието здраве е застрашено от тлъстините им. Само в САЩ числото на дебелите деца се е удвоило за последните 30 г. Излишната мастна тъкан секретира хормони, които облагодетелстват развитието на диабет. При 25 на 500 деца с наднормено тегло нивото на кръвна захар е повишено, а това е състояние, което се счита за фаза, предхождаща диабет. Голяма част от тези деца по-късно развиват наистина болестта.

Диабетолозите все още спорят каква е допустимата стойност на захарта в кръвта. Според едни тя е 6,5%, ако е повече, се увреждат бъбреци, очите и сърдечно-съдовата система. Според други е 8%, под нея пък организмът е заплашен от хипогликемия, тоест клетките започват да изпитват енергиен глад, а това също е рисковано – дори за живота, но често води до отслабване и загуба на паметта.

В едно лекарите са единодушни – не само стойностите на кръвната захар са опасни. 80% от диабетиците страдат от високо кръвно налягане, 70% имат повишено ниво на мазнините в кръвта. 4 от всеки пет пациента умират от инфаркт или инсулт. Много диабетици развиват гангрени на долните крайници, а половината от пациентите на хемодиализа всъщност имат захар. Но при по-ефикасно лекарско наблюдение и модерна терапия може да бъде предотвратена и ампутация, и увреждането на бъбреците и ретинопатия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: