Дозиране на инсулин при диабет

При новооткрит диабет дозирането е често срещан проблем.
Макар много високата кръвна захар да е опасна и да уврежда трайно организма, хипогликемията (ниската кръвна захар) може да доведе до много бързи и необратими промени в мозъка. Затова и повишаването на дозите на инсулин трябва да бъде много внимантелно.
Честото проследяване на нивото на кръвната захар е задължително. Наблюдението от лекар, поне в началните етапи – също.

Трябва да знаете, че глюкозата (кръвната захар) е основна храна (източник на енергия) за мозъка. Намаляването й под определено ниво (хипогликемия) е много опасно, защото се нарушава мозъчната функция и може да доведе до кома или смърт.

Дозирането на инсулина при диабетици е необходимо да бъде уточнено от лекуващия ги ендокринолог. Точната дозировка се преценява след анализ на кръвната захар през различните часове на денонощието (т.н. кръвнозахарен профил), тъй като нуждата от инсулин е различна. Целта е кръвната захар да се поддържа в, или около нормата с минимални отклонения в една или друга посока. Тези отклонения са причина за усложнения на диабета като хипогликемия (при много ниска кръвна захар) и кетоацидоза (при много висока). Увеличаването на дозата на инсулина трябва да става внимателно, тъй като може да доведе до тежка хипогликемия, кома и е животозастрашаващо състояние.

Advertisements
Публикувано в Инсулин. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: