Диабетът се отразява и на мисловния процес

Диабетиците са с влошени умствени способности скоро след появата на болестта. Тяхното заключение се базира на изследването на мисълта, способността да планират, организират, отделят внимание на детайли сред здрави лица и пациенти с диабет втори тип. Не се установява корелация с възрастта, което води до извода, че пораженията настъпват рано и се запазват сравнително стабилини.

Скоростта на мисленето и изпълняването на идеите са основен компонент на познавателната функция на организма. Влошаването й не би се отразило на обичайните задължения през ежедневието, но въвличането в по-сериозни задачи, изискващи бърза реакция и фина психомоторна регулация, води до незабавната им изява. Ако дискретните поражения не се забележат и не се осигури адекватен контрол над болестта, то те могат и да прогресират. Диабетът е един от рисковите фактори за формиране на атеросклеротични промени в съдовете, в това число и мозъчните такива.

Диабетът води до деменция

Зрителни смущения, бъбречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, инсулт – всичко това може да бъде усложнение на захарния диабет втори тип. Днес вече има достатъчно доказателства, че той има значение и за когнитивния упадък и деменцията.

В Тел Авив установиха, че рискът от мозъчните усложнения е 1,5 пъти по-висок сред диабетици. В патогенетично отношение голяма роля за това има повишението на кръвната захар, така както и при останалите макро- и микроваскуларни усложнения.

Пациентите, страдащи от заболяването, трябва да са добре информирани за неговите последствия, особено при неправилно лекуване. Оценка за ефективността на назначената терапия и стриктното поведение на болните имат както проследяването на кръвната захар, така и нивото на гликирания хемоглобин. По него можем да съдим за метаболитния контрол през последните 3-4 месеца. При проучването в Тел Авив се намира връзка между повишеното ниво на гликирания хемоглобин и по-лошото представяне на тестове за памет, скорост на мислене и логика.

Advertisements
Публикувано в Любопитно. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: