Захарна болест в детската възраст

При децата, за разлика от възрастните, диабетът изисква задължително лечение с инсулин или както се казва, детският диабет е инсулинозависим.  Лечението включва още диета, свободен двигателен режим и обучение на болния за самоконтрол.

Диетолечението е толкова необходимо, колкото и инсулинолечението. При спазване на диета по-лесно се подобрява състоянието на болния и се избягват усложненията.  От една страна хранителният режим не трябва да съдържа сладки храни, защото се повишава силно нивото на кръвната захар паралелно с инсулиновите нужди. От друга страна диетичният режим трябва да достави всички хранителни съставки в нормални количества за съответната възраст, за да се осигури правилен растеж на детето.

Обучението на болното дете и неговото семейство относно същността на заболяването, начина на провеждане на лечението, критериите за добро състояние на диабета заема централно място при лечението.

Самоконтролът включва самостоятелно контролиране на захарта и ацетона в урината и съответните промени в инсулиновата доза, диетата и двигателния режим. Целта на самоконтрола е поддържане на постоянно нормално глюкозно ниво в кръвта, за да се избегнат усложненията на диабета.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: